2016. június 19., vasárnap

A hetedik Tourismo

Elsőként 2014. tavaszán tettünk szert a típusból négy darabra, melyek többnyire egy vízi luxusutazásokat (is) szervező cég rendelkezésére szállítanak utasokat. Ezeket követte 2015. nyarán egy Tourismo RHD és egy Tourismo L. Legfrissebbként pedig idén év elején egy újabb Tourismo RHD érkezett a flottába. 

Az első négy Tourismo az átadáson

A Mercedes 1992-ben mutatta be első, névvel (is) ellátott autóbusztípusát, az O340-es kódjelű Tourismo-t. Ezzel az O303-as utódjaként szolgáló új típussal elsősorban a volt szocialista országok piacát kívánták megcélozni. Az O340-es nem aratott osztatlan sikert, így igenhamar, 1994-ben elkészítették a valamivel komfortosabb és szebb külső megjelenésű O350-est. Ahogy az elődjét is, ezt is a Mercedes törökországi gyárában építették, egészen 2006-ig. Utóbbi évben mutatták be ugyanis az új Tourismo-t, mely apróbb ráncfelvarrásokat tekintve mind a mai napig a gyár palettáján található.
Ez a 2006-tól gyártott második generációs már nagyrészt a korábbi Travego-ra emlékeztet külső megjelenésében, valamint egyúttal belül is sokkal letisztultabb lett az előzőhöz képest. A Travego-hoz viszonyítva – melyet Ulm-ban (D) gyártanak – alacsonyabb árfekvésű, holott kényelemben hozza ugyanazt a szintet. 






Az Infinitours Kft. által legfrissebbként beszerzett darab egy 2013-as évjáratú, vásárlásakor mindössze kettő és negyed éves életkorral bíró, erősen megkímélt állapotú darab. 2013. novemberétől 2015. novemberéig Németországban közlekedett oktatóbuszként, így a futásteljesítménye is igen csekély volt hazánkba érkezésekor, mindössze 36 ezer kilométert tett meg. Valamint az utasülések lényegében gyári állapotukban kerültek „megőrzésre”. A meghajtásáról az OM457-es kódjelű EEV-normájú, 11 967 cm3-es, soros, hathengeres, turbótöltött, 300 kW-os maximális teljesítményű erőforrás gondoskodik. Ehhez kapcsolódik a ZF 8-fokozatú félautomata (robotizált) váltóberendezése. A fedélzeten 49 utast tud kényelmesen elvinni úticéljukhoz. Az autóbusz Tempo100 minősítésű – így álló utast nem szállíthat – valamint nemzetközi vizsgával is rendelkezik.









Az autóbuszok beszerzésekor igyekszünk szemelőtt tartani a műszaki szempontokat (is), így törekszünk azonos többnyire azonos gépészetű gyártótól beszerezni a járműveinket. Így a járműparkunk legnagyobb részét az EvoBus termékei teszik ki. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése